Over Havermout

 

Havermout

Wat is havermout nu eigenlijk en in welke recepten kunnen deze bereide havergranen worden verwerkt?

Het wordt bereid uit  haver, een graansoort. Hele haverkorrels worden gewassen, gepeld en verhit. Hierna wordt het in stukken geknipt, gestoomd en platgewalst.

Havermout

Havermout

Havermout kan worden gebruikt in veel recepten, zowel hartig als zoet. Ongetwijfeld de meest bekende toepassing is havermoutpap (die op veel verschillende manieren gemaakt kan worden). Ook soep is een mogelijkheid, net als het verwerken van havermout in koekjes, cake of cupcakes. Een heel moderne toepassing is het toevoegen van de havermout aan smoothies. Het wordt zowel als ontbijt gegeten en als nagerecht. Het kan zelfs ook ‘rauw’ worden gegeten, mits dat het een nachtje heeft geweekt in water. Voor het ontbijt kunnen er dan vele ingrediënten bij worden gevoegd, zoals yoghurt en fruit.

Havermout ouderwets of modern?

Havermout is zowel ouderwets als modern. Vroeger maakte grootmoeder er al pap van. Na de opkomst van de vele soorten pap, vla en yoghurt, die gewoon kant en klaar verkrijgbaar zijn, is deze pap een tijdlang redelijk in de vergetelheid geraakt. Inmiddels hebben veel mensen het weer ontdekt en maken er worden de lekkerste gerechten mee gemaakt.

Soorten Havermout

  • Langkokende havermout, gemaakt van hele haverkorrels, met een kooktijd van ongeveer 15 minuten
  • Snelkokende variant, gemaakt van gebroken haverkorrels, met een kooktijd van ongeveer 5 minuten
  • Instant, gemaakt van gebroken haverkorrels, voorgekookt en bevat vaak toegevoegde smaakmakers, zoals suiker en zout

Haver is van nature glutenvrij. Omdat haver, haverkorrels, havermout en havermeel vaak verwerkt worden in bedrijven waar ook tarwe verwerkt wordt, kunnen ze gluten bevatten en zijn daardoor vaak niet geschikt voor een glutenvrij dieet. Glutenvrije  is het overigens wel verkrijgbaar.

Havermout Gezond

Havermout is erg gezond! Het bevat vooral veel vitamine B1 en B11 en daarnaast vezels, magnesium, fosfor, natrium kalium en zink. Het geeft ook veel energie, de granen worden door het lichaam langzaam opgenomen, zodat het langer voor een voldaan gevoel kan zorgen.  Het past dus prima in een dieet om af te vallen, mits er dan uiteraard niet teveel suikers en andere ingrediënten aan worden toegevoegd.

 Posted by at 1:39 am